onsdag 28. november 2012

Linjer

Som tentamen i trykk og foto skulle vi ta bilder av linjer i omgivelsene rundt oss. Jeg tok bilder ute, siden da ble bildene mye finere. Alle bildene er tatt med iPhone 4, siden jeg ikke hadde det andre kameraet mitt tilgjengelig da. Jeg har plukket ut de tre bildene jeg likte best og som jeg syntes passet best til denne oppgaven. 


Blenderåpning: f/2,8
Lukkertid: 1/1040 sek
ISO: 80

Dette bildet viser trær med masse grener. Det er tatt oppover slik at man får med skyene også, noe som blir veldig fint. I bildet er det masse masse, masse linjer. Noen er rette, mens andre er litt bøyd. Dette bildet kunne i grunn blitt tatt hvor som helst, fordi man ser ikke bunnen av trærne eller bygninger eller personer, siden bildet er tatt skrått oppover. Linjene på dette bildet er både loddrette(selve stammene) og litt skrå vannrette(grenene). Det at det er skyer med på bildet gjør bildet enda mer interessant og fint, og det at det også er helt knallblå himmel gjør det veldig lystig og fint. Alle linjene gjør dette bildet til et interessant og spennende bilde, og jeg kunne godt hengt opp dette som et bilde på rommet mitt. 
Bildet er redigert i Photoshop kun med kontrast og lys. Det er tatt på utsiden av skolen. 



Blenderåpning: f/2,8
Lukkertid: 1/642 sek
ISO: 80

I dette bildet kommer det veldig tydelig fram på hva som er linjer. Det er rekkverket som er i hovedfokus, men bakgrunnen vises også veldig godt. Hadde jeg tatt dette bildet med et speilreflekskamera, ville jeg gjort slik at bakgrunnen ble litt mer uklar, fordi jeg synes at det hadde vært finere, men siden det ble tatt med iPhonen min ble det slik at bakgrunnen ble like klar som rekkverket. Det er også faktisk ikke bare rekkverket som utgjør linjene i bildet, men ser man nærme på bildet, så er det både hus og bygninger i bakgrunnen, og det er også linjer. Hvis rekkverket(linjene) ikke hadde vært i bildet kunne det kanskje blitt litt kjedelig. Bildet er redigert i Photoshop hvor jeg brukte "Greyscale", altså gjorde bildet sort/hvitt, siden jeg synes det ble finere da. Jeg redigerte også litt med kontrast og lyset. Bildet er tatt på utsiden av skolen. 



Blenderåpning: f/2,8
Lukkertid: 1/15 sek
ISO: 1000

Dette bildet ble tatt ute i hagen min, og som man ser så er det helt mørkt ute. Lysene man ser henger/ligger oppå en lang busk, og vi gjorde dette for å pynte litt ute til advent og julen. Lysene er helt uklare, og de blir til litt større lyskuler enn de egentlig er. Jeg synes at dette er et interessant bilde, og linjene her er da lysene som ligger på rekke og rad. Det er også noen andre lys i bakgrunnen, som jeg egentlig kunne redigert vekk, men jeg valgte da å ikke gjøre det. På dette bildet er det lysene som utgjør hele bildet. 
Bildet er redigert litt i Photoshop med kontrast og lys. 

mandag 12. november 2012

Fokusering og dybdeskarphet

Forrige uke arbeidet vi i grupper med speil. Vi tok bilder både inne og ute, og bildene skulle være i svart/hvitt. 
Forklaring på begrepene fokusering og dybdeskarphet:
For å ta et best mulig bilde bør man fokusere på et eller annet i bildet. Er det meningen at man skal ta bilde av en spesiell blomst i en blomstereng, så vil man fokusere på akkurat den blomsten for det er den du skal ta bilde av, det er den som skal være midtpunktet og grunnen til at du tar det bildet. Der man fokuserer blir det skarpest, så da blir bildet best dersom man fokuserer. 
Dybdeskarphet er for å angi hvor skarpt bilde blir foran og bak motivet man fokuserer på. Dersom blenderåpningen er er liten, gir det stor dybdeskarphet, og dersom blenderåpningen er stor, gir det liten dybdeskarphet. 

Bildene jeg tok til denne oppgaven:



Blenderåpning: f/10
Lukkertid: 1/25 sek
ISO: 800

På bildet over ser man ei jente, Lone, og hun holder to speil foran seg. Personen som tok dette bildet er synlig i begge speilene, og det gir en kul effekt. Bildet er redigert litt i photoshop med lys og kontrast. 


Blenderåpning: f/10
Lukkertid: 1/160 sek
ISO: 400

På dette bildet er to speil festet til fjellet, og i speilene ser vi to personer, en av dem i hvert speil. Man kan se dem veldig godt i speilene, men hovedfokuset er på fjellet. Bildet er redigert litt i Photoshop med kontrast og lys. 


Blenderåpning: f/10
Lukkertid: 1/160 sek
ISO: 400

På dette bildet er et speil hengt opp i et tre. I speilet ser man en annen del av treet, noe som gjør bildet fint og spennende. Bildet er redigert litt i Photoshop med lys og kontrast. 

Alle bildene er tatt med Canon Eos 550d. 

fredag 2. november 2012

Lukkertid

Lukkertid er hvor lenge blenderåpningen slipper inn lys. Jo lengre tid du har blenderåpningen åpen, slippes mer lys inn. Jo kortere tid du har blendeåpningen åpen, slippes mindre lys inn. Hvis man f.eks skal ta bilde av vann som renner fra en foss, er det veldig greit å bruke kort lukkertid, siden da ser alt mye bedre ut og man får med dråper osv. Skal man ta bilde av f.eks "lysmaling", altså at man tar bilde i et mørkt rom med en lommelykt som lyser, bruker man lang lukkertid. Da kan man skrive med lyset fra lommelykten, og resultatet blir veldig kult. 

Her kommer bildene jeg tok til denne oppgaven:






Blenderåpning: f/4,5
Lukkertid: 18.1 sek
ISO: 400

På bildet over har jeg brukt lang lukkertid. På bildet er det bare en person med, som har flyttet på seg. Personen på bildet kan minne litt om et spøkelse, siden hun er litt gjennomsiktig. Bildet var ganske blått fra før av, men for å få bildet til å virke litt mer spennende gjorde jeg fargene enda litt sterkere, noe jeg synes ble mye finere. Jeg redigerte bildet i Photoshop, og jeg endret litt på lyset og kontrasten. Jeg beskjærte også bildet. 


Blenderåpning: f/5
Lukkertid: 1/2000 sek
ISO: 1600



Blenderåpning: f/5
Lukkertid: 1/2000 sek
ISO: 1600

På begge bildene over har jeg brukt kort lukkertid. Når man bruker kort lukkertid "stopper" hele bevegelsen av f.eks en ball som treffer vann. Da blir alt, som man ser på bildene, veldig klart og tydelig, og man får med til og med små dråper som man ellers ikke ville fått med hvis man ikke brukte kort lukkertid. 
På det øverste vannbildet brukte vi blå konditorfarge i vannet for å gjøre det mer livlig, spennende og ikke minst mye finere. Det kunne blitt litt kjedelig uten, selv om vi tok noen bilder uten konditorfarge også. 
Begge bildene er redigert. I Photoshop endret jeg kontrast og lys på begge bildene, og jeg beskjærte dem også litt. På det øverste vannbildet gjorde jeg blåfargen enda litt mer blå og klarere. 

Jeg synes det var veldig gøy å ta alle disse bildene. Vi jobbet i grupper, og jeg synes vi jobbet veldig bra sammen! Jeg har nesten aldri jobbet med lukkertid før, så det var veldig gøy å gjøre noe litt annerledes. Jeg har også lært mye ved å jobbe med dette. Alle bildene er tatt med speilrefleks, Nikon D5000.