søndag 30. september 2012

Skrift i bybildet

UKE 39

Denne uka skulle vi gå rundt i Arendal for å se om vi fant grafitti, og så skulle vi ta bilder av det. 
Bildene ble tatt over parkeringshuset i Tolbodgaten. Bildene ble tatt med iPhone 4. 



Blenderåpning: f/ 2, 8
Lukkertid: 1/ 129 sek
ISO: 80


Blenderåpning: f/ 2, 8
Lukkertid: 1/ 140 sek
ISO: 80

Jeg valgte å legge til to bilder av det samme pga. da ser man hvordan det ser ut fra siden og fra hvis man står rett foran. Tenkte det ble bedre hvis jeg la til to bilder istedenfor bare ett. 
Det er litt vanskelig å tyde hva som står det, eller hva det betyr. Men som man ser her er det brukt bare hvitt og mørkeblått. Hva det egentlig står kan være litt vanskelig å tyde, men det ser ut som om det står "von", som kommer fra tysk. 

Noe jeg synes er bra med at noen valgte å "lage" dette på denne parkeringsplassen, er at da blir det ikke så kjedelig! Grafitti er jo kunst, og selv om det noen steder er veldig mye av det, så synes jeg det er en fin måte å uttrykke seg på eller bare gjøre det litt mer livligere. 
I Arendal er det ikke mye grafitti, og min mening er at det godt kunne vært litt mer av det, men ikke slik at det blir for mye, særlig på slike kjedelige plasser. Grunnen til at det ikke er så mye av det er pga. at det er ulovlig. Jeg skjønner at det er ulovlig å tagge og male overalt, men jeg synes at det kunne vært lov til å gjøre det på kjedelige plasser som dette, som i tunneler osv. På det stedet der jeg tok disse to bildene er det ganske grått og kjedelig, og graffitien lyser da opp på bildene. Hadde jeg tatt bildet lenger fra slik at man kunne se store deler av parkeringsplassen, hadde det vært enda lettere å se at graffitien lyser opp på bildet, og at det faktisk ikke ser så ille ut som noen folk skal ha det til. Jeg synes absolutt ikke tagging og maling på vegger er stygt, og her i Arendal kunne det godt for min del vært litt mer, bare det ikke ødelegger for andre. Det er også viktig at det ikke blir for mye av det, for det er andre byer som sliter en del med det, f.eks Oslo. 

Siden oppgaven het "skrift i bybildet", kunne jeg kanskje tatt bildene litt annerledes og fått med litt mer på bildet. Hadde jeg fått en liknende oppgave en annen gang hadde jeg helt klart gjort det, men gjort er gjort. 

mandag 17. september 2012

Eksponeringstrekanten

UKE 38

På skolen fikk vi i oppgave å gå sammen i grupper for å ta masse bilder av epler med hvit bakgrunn. Vi skulle tilslutt velge et bilde som ble for lyst, et som ble for mørkt, og et vanlig, der lyset var fint. 

Eksponeringsterapi består av tre ting: blenderåpning/f-stop, lukkertid og ISO. 
Når disse tre elementene samarbeider, bestemmer de eksponering for bildet. 

-Blenderåpning/f-stop: størrelsen på åpningen av linsen, bestemmer hvor mye lys som slippes inn. 

-Lukkertid: hvor lenge blenderåpningen slipper inn lys. Lengre tid: mer lys som kommer inn. Kortere tid: mindre lys som kommer inn. 

-ISO: målenhet av sensorenes sensitivitet til lys. Lav ISO: mer lys nødvendig. Høy ISO: mindre lys nødvendig. 


'

Dette bildet er for lyst. 
Blenderåpning: f/20
Lukkertid: 4 sek
ISO: 200



Dette bildet er for mørkt. 
Blenderåpning: f/5,6
Lukkertid: 1/800 sek
ISO: 200


Dette bildet er helt vanlig.
Blenderåpning: f/5
Lukkertid: 1/60 sek
ISO: 400


søndag 2. september 2012

Det gylne snitt

UKE 35



Hadde man lagt et rutenett over bildet av eplet over, hadde man sett at en av de fire skjæringsaksene(der hvor linjene møtes), hadde truffet eplet. 

Under her er et rutenett som man bruker:




Dette rutenettet er lurt å ta i bruk når man skal ta bilder med fokus på noe spesielt. Da blir bildet mye bedre og balansert. Dette kalles det gylne snitt)på engelsk: the rule of thirds). 

Ukas bilde

UKE 35

Fritid/russetid